Plastens kvaler

Vårt nyeste produkt Shape er laget av polyester.

Ja da, la meg gjette: du rynker på nesa.

Er ikke Polyester plast? Er ikke det veldig dårlig for miljøet? Kan det stemme da? Trodde Rom & Tonik var opptatt av miljøet?…

plast

Jeg skal innrømme at det satt langt inne å i det hele tatt vurdere produkter av polyester. Plastens dårlige rykte har satt sitt preg på oss også. Men her er greia: 

- Det blir bra akustiske produkter av polyester. 

- Det er lett å produsere og lett å tilpasse så en får de lyddempende egenskapene en er ute etter. 

- Det veier lite, så det krever mindre energi å frakte.

- Det er tilnærmet vedlikeholdsfritt

- Fiberne er trygge å jobbe med (i motsetning til for eksempel glassfiber)

- Det er slitesterkt

-Det har lang levetid

- Produksjonen krever lite energi

Så på den ene siden har plast et veldig bra energiregnskap.

Men på den andre siden finner vi hvaler med plast i magen, og flere plastposer enn fisk i havet.. 

Vi kan ikke feie det under teppet.. 

Selv ikke verdenshavene klarer å holde plastsøppla skjult lenger.

Plastikk tåler så utrolig mye. Det er så slitesterkt. Har så lang levetid.

Derfor er det HELT KRISE å bruke plast i produkter som kastes etter å hva vært brukt én gang! Nemlig emballasje, plastposer, q-tips, plastkopper, og engangsbestikk. 

Men vet du?

Det ligger ikke så mange lydabsorbenter å flyter i havet…

Hva om vi kan bruke resirkulert plast i lydabsorbedntene våre? Produkter med minst 30års levetid som lett kan gjenbrukes igjen når de har gjort jobben sin étt sted?


Jeg har spurt flere produksenter om å få resirkulert plast. I glidlåser, absorbenter og tekstiler. Vet du hva de sier? Og jeg kødder ikke, alle har svart det her: 

“Du sparer ingenting på å bruke resirkulert plast. Den koster like mye som ny-plast. Så da vil du vel helst ha ny-plast ikke sant”?

Ehh..?? 

Nei takk. Tar resirkulert jeg.

Rom & Tonik lager fysiske produkter. Alt vi gjør vil ha et fotavtrykk på miljøet og forbruke energi. 

Men dersom vi kan bruke plast som er samlet inn og resirkulert, og på den måten bidra til at etterspøreselen etter resirkulert plast går opp. Og kanskje påvirke andre til å til å tenke det samme, så etterspørselen etter ny-plast går ned. Da tror jeg vi er på sporet av noe. 

Nordic Ocean Watch slapp nylig denne videoen der Simen Knudsen forteller om deres initiativ for å samle inn plast fra havet. Denne må dere se.

Det som traff meg mest, gav meg håp og fikk meg til å smile var: 

“Hvis vi setter alt i perspektiv, så vil alt bli lite. Så det må vi slutte med. Vi må heller tenke at det jeg gjør nå er riktig. Og derfor gjør jeg det.” - Simen Knudsen

Rom & Tonik er små i forhold til andre aktører. Så vårt fotavtrykk er uansett lite, hvis du setter det i perspektiv. Men for oss er det viktig at vi gjør det vi mener er rett.

Jeg har hørt flere produsenter si ting som:

Når det kommer til miljø, så holder vi munn. Vi har for mange svin på skogen til å hevde at vi er miljøvennlige, så derfor snakker vi om andre ting.  

Que følelse av motløshet…

Det klarer jeg ikke. Og med det mener jeg ikke at vi er perfekte. Men vi er ærlige. Og vi jobber for å finne nye løsninger som er bedre for miljøet. Og vi er innbitt på å klare det til slutt. 

Shape laget av 100% polyester. Og da mener jeg alt; glidlås, merkelapp, bakstoff, tekstiltrekket, absorbenten og sytråden. Trekket kan tas av, så det kan skiftes om det blir slitt, og når den dagen kommer at absorbenten har gjort sin jobb, så kan hele produktet resirkuleres og bli til noe nytt. 

Det perfekte ville vært om alt dette var av resirkulert plast, samlet inn fra havet. Vi er ikke der enda, men det er målet.

Tekstilen er av 100% resirkulert polyester, og absorbenten er av 50% resirkulerte fiber. 

Nå må vi sørge for at hele produktet blir laget av resirkulert plast og målet er å ha det på plass innen slutten av 2019. Vi vil heller ha lyddemping i taket, enn plast i havet. 

Enig?

Her kan du lese mer om takabsorbenten Shape.

Og har du lest alt dette tipper jeg at vi har mye til felles, og at du kan ha glede av følge oss videre.

God helg!

Birgitte

Du finner oss også på Instagram som: @romandtonik