Historien om Rom & Tonik er fortsatt ung. Det hele startet med en ide fra to industridesignere fra NTNU i Trondheim høsten 2012. Ideen dannet grunnlaget for selskapsetablering og Rom & Tonik ble født. Selskapet startet med produksjon i Mongolia og har senere utvidet til produksjon også i Norge.

 

A cold and early morning in Darhkan, Mongolia

A cold and early morning in Darhkan, Mongolia

Starten på reisen

Rom & Tonik ble grunnlagt av industridesignerne Mats og Birgitte, to veldig forskjellige designere med en felles drøm om å skape et unikt produkt. Utdannet på NTNU hadde de tilgang til et av de viktigste akademiske miljøene innen akustisk teknologi i Norge. Dette var også gnisten som satte det hele igang ettersom det startet med et forskningsprosjekt rundt tekniske egenskaper ved ull. Det store spørsmålet meldte seg - hva annet kan det brukes til enn klær og møbler?

"Vi oppdaget at ull er et fantastisk råmateriale med mange flotte tekniske egenskaper. Det er for eksempel naturlig flammehemmende, det absorberer fuktighet og det demper lyd overraskende godt. Samtidig er ull et helt naturlig råstoff, og når vi fant ut at grov saueull er overflødig i mange områder over hele verden så vi en unik mulighet i å gjøre bruk av denne ressursen.”- Birgitte

 

A collection og sketches from the initial phases of designing the Felt Unit

A collection og sketches from the initial phases of designing the Felt Unit

FeltTile begynner å falle på plass

Ideen tok et skritt nærmere realisering da vi møtte på Ingar Eide, grunnlegeren av Tova. Sammen reiste vi til Mongolia for å se om det var mulig å produsere produktet vårt der. Ettersom de lever i et av verdens tøffeste klima har den mongolske sauen veldig grov og sterk ull. Ettersom det er flere sauer en mennesker i Mongolia er den lokale kompetansen på ull enorm. 

På grunn av klimaendringer er mange Mongolere tvunget til å gi opp nomadelivet og flytte in til byene. Dette skaper et økende behov for arbeid, og vi oppdaget at vi kunne hjelpe ved å gjøre noe så enkelt som å etablere vår ullproduksjon der. FeltTile ble utviklet og produksjonen falt på plass. 

Birgitte and Mats presenting their idea at Venture Cup.

Birgitte and Mats presenting their idea at Venture Cup.

Gründerne

Birgitte kommer fra den lille kystbyen i vest, Ålesund. Denne regionen i Norge har lange tradisjoner for møbelproduksjon og folket er kjent for å være mer gjerrig en skottene.  For å styrke stereotypene var det Birgitte som måtte ta styringen over økonomien til det unge selskapet.

 

 

Mats er på den andre siden født og oppvokst i Oslo. Hans interesse for interiørdesign har gitt ham et bredt nettverk, og Mats er en person som ikke er redd for å ta noen uortodokse valg.

"Som designer ønsker du å utfordre alle normer og alle "det er slik vi vanligvis gjør det". Det var slik FeltTile ble skapt."

- Mats

 

The Felt Unit used to separate two areas in the coworking café at MESH in Oslo.

The Felt Unit used to separate two areas in the coworking café at MESH in Oslo.


Takket være Innovasjon Norge, Ålesund Kunnskapspark og selvsagt venner og familie, kunne Rom & Tonik gå på lufta!